Återpublicerar ett inlägg - en jätte viktig video om sexuella övergrepp

Jag har nu återpublicerat två inlägg och tänkte därför ta o återpublicera ett till inlägg med en viktig video om sexuella övergrepp. Här kommer texten som jag skrev för flera flera månader sedan och även videon ovanför denna texten som jag också publicerade till detta inlägget:

Några saker som är bra att veta som nämns i detta klippet:

1. Du får alltid säga nej om någon vill kramas, pussas eller ta på dig.

2. Det är du som bestämmer vad som är okej eller inte - ingen annan

3. Den som är äldre får inte ha sex med någon som är under femton år.

4. Sex har man när bägge vill - det är fel och ett brott att tvinga någon annan.

5. Du har rätt att säga nej till sex även om du är tillsammans med någon eller om ni haft sex förut.

6. Ingen får ta eller sprida sexiga nakenbilder på dig! Porrfilmer på barn är förbjudna.

7. Ingen får betala för sex med pengar, saker eller tjänster. Det är ett brott.

Det nämns även att det är viktigt att man berättar för någon om man varit utsatt. Säger personen som utsätter en att man inte får berätta så är det fel, för att berätta för andra så man kan få hjälp får man göra. Det är jätte viktigt! Det finns både små barn, stora barn, tonåringar, vuxna, flickor och pojkar som utsätts för sånt här. Det syns inte heller utanpå vem som utsätter andra för övergrepp. Om någon beter sig konstigt eller är otrevlig så blir man på sin vakt. Det är även svårare att tänka sig att någon som är trevlig och social begår övergrepp, men även dem som verkar trevliga och sociala kan begå sådana handlingar och just därför syns det inte utanpå vem som begår sådana brott. Har man varit med om ett övergrepp så reagerar man även olika. Många som varit med om övergrepp visar tydligt att de inte mår bra medan andra inte visar någonting alls utåt. Det är väldigt vanligt att man efter ett övergrepp tänker på vad man hade kunnat gjort annorlunda, exempelvis hade jag gjort si och så, så kanske personen hade slutat, eller kanske att man borde ha förstått innan det hände att något var fel, att man borde gått därifrån, att man borde sagt nej eller att man borde gjort motstånd - men så ska man inte behöva tänka för det är inte ens egna fel om man blir utsatt. Sen är det inte alltid man klarar av att få fram ordet sluta och det är heller inte säkert att man klarar av att göra motstånd - för den vanligaste reaktionen är faktiskt att ens kropp blir som paralyserad. Det är den vanligaste reaktionen och då har man ändå varit tydlig. För ligger man dessutom bara där helt stilla så är även det ett tydligt tecken på att man inte vill. Ansvaret och skulden ska ligga hos förövaren som begår övergrepp och inte hos oss offer och har man det med en person som är under 15 år så är det våldtäkt även fast personen kanske sa att det är okej. För man får aldrig göra något sexuellt med någon som är under 15 år!

Sen är det faktiskt inte säkert att personen slutar bara för att man säger sluta eller för att man försöker göra motstånd, har en förövare dessutom bestämt sig för o våldta så kommer personen göra det oavsett fast att den andra personen inte vill. När jag blev utsatt så försökte jag göra motstånd innan jag blev som paralyserad och jag låg även och grät men han slutade inte ändå. Så man ska inte behöva tänka på vad man borde ha gjort annorlunda för hur mycket man än vrider och vänder på det så kan det aldrig någonsin bli offrets fel. Skulden och ansvaret ska somsagt ligga hos förövaren och inte hos oss offer. Jag vet hur lätt det är att man klandrar sig själv, och även fast att jag egentligen vet att skulden och ansvaret ska ligga hos förövaren så kan jag trots det fortfarande klandra mig själv. Men samtidigt så vet jag egentligen innerst inne att ingenting av det som hände är mitt fel och detsamma gäller för er andra som också varit utsatta - ingenting är erat fel. Skulden och ansvaret ska ligga hos förövaren.

Jag tycker även att det är viktigt att vuxna pratar om sånt här med sina barn, men tyvärr så är många vuxna tysta om det och som det nämns i videon så är väl tanken att inte skrämmas och att skydda mot det som är otäckt, men effekten blir den motsatta och därför tycker jag precis som det nämns i videon att det är viktigt att man pratar om sånt här. Pratar man inte med sina barn om att sexuella övergrepp finns så kan även barnen tro att dem måste vara tysta, och en väldigt viktig del som nämns i detta klippet är "Och om man inte pratar om det, det är väl också då barnen tror att det är okej, liksom. Att de inte vet att det är fel."

Så det är jätte viktigt att man pratar med sina barn om att sexuella övergrepp finns. Man gör det inte för att skrämmas, utan man gör det för att man bryr sig och för att visa att det inte är fel att prata om det. Att helt enkelt visa att det är viktigt att man berättar om man varit utsatt. Så, jag tycker verkligen att ni ska ta er 5 minuter av eran tid o kolla på denna viktiga videon.

Gillar

Kommentarer