Att vara sjukskriven innebär inte mycket fritid

Något som jag stör mig så fruktansvärt mycket på är när folk ska kläcka ur sig:

"Men vad gör du på dagarna då? Du borde ju ha en hel del fritid, dansa gör du väl inte hela tiden eller?"

Jag kan säga att lider man av psykisk ohälsa och är sjukskriven pga det så behöver inte det innebära att man har mycket fritid. Att varje eviga dag tampas med psykisk ohälsa är som ett heltidsjobb, man kan aldrig ta ledigt ifrån hjärnan. Det finns ju en anledning till varför man blir sjukskriven - just pga att man måste fokusera på o ta sig ur sin psykiska ohälsa med eventuella behandlingar som man kan få. Det märks verkligen vad dålig kunskap det finns kring det här med psykisk ohälsa. Att ens ta för givet att en person med psykisk ohälsa som är sjukskriven för det borde ha mycket fritid ser jag som otroligt korkat att ens ta för givet, iallafall med ett tonläge som låter väldigt nedvärderande. Man blir inte sjukskriven utan anledning, utan blir man sjukskriven så är det ju för att man inte klarar av ett jobb när man mår så dåligt. Så nej, bara för att man är sjukskriven så behöver inte det innebära att man har mycket fritid. Är man sjukskriven pga psykisk ohälsa så går dagarna åt till så mycket annat, då går dagarna åt till att varje eviga dag kämpa för o ens orka klara av att ta sig igenom alla tuffa dagar. Att varje dag ha tusentals tankar i hjärnan som snurrar runt på en och samma gång är ingenting som är lätt, det är något som tar något så fruktansvärt mycket på en. Så sluta säga till oss som lider av psykisk ohälsa att vi borde ha mycket fritid bara för att vi är sjukskrivna.

Självklart kan man ha fritid fast att man är sjukskriven för psykisk ohälsa - men bara för att man är sjukskriven så innebär inte det att man helt plötsligt får mer fritid än någon annan. För lider man av psykisk ohälsa och om man till och med är sjukskriven pga det så behöver inte det innebära att man har mycket fritid, för då går dagarna åt till så mycket annat jobbigt. Innan ni kläcker ur er vad som helst så kanske ni borde ta och skaffa er lite bättre kunskap om det. För att bli sjukskriven pga psykisk ohälsa innebär inte helt plötsligt att man får mer fritid än någon annan - det innebär att man dagligen får kämpa med sin psykiska ohälsa som bokstavligt talat tar knäcken på en. Det innebär att varje dag göra sitt bästa för o orka ta sig igenom dagarna. Det är som ett heltidsjobb som man inte kan ta ledigt ifrån just pga att man inte bara kan stänga av sin hjärna - det finns liksom ingen on\off knapp precis.

Jag vill inget annat än o kunna få en fungerande normal vardag, det är det enda som jag vill just nu. Men som det är nu så klarar jag inget jobb pga att mina dagar går åt mycket kring både min ångest och min anorexi. Så till er som tror att vi som är sjukskrivna har mycket fritid och som tror att vi har mer fritid än er som jobbar, tänk efter en extra gång innan ni yttrar er om något som ni verkar ha noll kunskap om - för bara för att många av oss med psykisk ohälsa är sjukskrivna så behöver somsagt inte det innebära att vi har mer fritid än andra då våra dagar går åt till så mycket annat jobbigt. Så tänk efter iallafall lite mer innan ni yttrar er nästa gång om ni ändå vet med er att ni inte kan så mycket om det ämnet och försök tänk på hur ni säger det. För vet man att man inte kan så mycket om själva ämnet så behöver man ju faktiskt inte säga något, man kan ju antingen välja att lära sig något om det om man vill det eller välja att inte säga något. Man behöver faktiskt inte säga allt som man tänker på, för sånt där kan uppfattas väldigt fel. Man kan inte förstå fullt ut hur det är att dagligen tampas med ångest om man inte själv varit i den sitsen och jag vet även att det kan vara svårt o veta hur man ska uttala sig till någon som mår dåligt psykiskt - men man kan iallafall försöka tänka lite på hur man uttalar sig till en annan människa.

Det är samma sak det här med o jämföra andra med någon annan. Genom o exempelvis säga:

"Men jag känner en som lider av psykisk ohälsa men hen klarar trots det av o jobba, och hen klarar även av o göra sånt som hen tycker om även fast att hen har dåliga och jobbiga dagar."

Man kan inte jämföra på det sättet, för alla är vi olika och psykisk ohälsa ser olika ut för alla. Bara för att det finns dem som klarar av jobb samtidigt så innebär inte det helt plötsligt att det är så för alla, för alla är vi olika och alla klarar av olika mycket. Hade alla med psykisk ohälsa klarat av jobb så hade inte ens det här med sjukskrivningar för psykisk ohälsa existerat. Så sluta jämföra en person med någon annan. För man kan faktiskt inte jämföra så, för alla är vi olika och alla klarar vi olika mycket. Man ska aldrig dra ner någon annan, man ska aldrig trycka ner någon annan människa på det sättet bara för att det finns dem som inte klarar av jobb samtidigt som man kämpar med psykisk ohälsa. Hälsan är viktig och klarar man inte av ett jobb samtidigt så är det väldigt viktigt att man lyssnar på sig själv, för annars kan det tillslut sluta med att man går in i väggen totalt och kanske mår ännu sämre vilket kan resultera till att det kan ta ännu längre tid innan man mår bättre igen. Det är jätte viktigt att man lyssnar på sig själv, det är jätte viktigt att man sätter gränser för hur mycket man klarar av på en och samma gång. Så sluta bara upp med o jämföra på det sättet - för alla är vi olika och alla klarar vi olika mycket.

Vissa med psykisk ohälsa kanske känner att dem vill jobba för att det kanske får dem på bättre tankar för en stund, för att dem kanske känner att det är en del i deras process - medan andra med psykisk ohälsa kanske känner att dem behöver vara sjukskrivna för o klara av o ta sig igenom allt jobbigt, för o exempelvis klara av o ta sig igenom eventuella behandlingar om man går på sånt. Alla är vi olika helt enkelt och alla hanterar vi psykisk ohälsa på olika sätt - och inget är varken rätt eller fel. Det är inte fel o jobba trots att man lider av psykisk ohälsa, men det är heller inte fel o känna att man behöver vara sjukskriven under tiden som man ska försöka ta sig tillbaks. Det viktigaste är att man gör det som krävs för att tillslut kunna ta sig tillbaks. Så sluta klanka ner på oss som känner att vi inte klarar av ett jobb pga psykisk ohälsa, för vi gör det som är bäst för oss. Mår man så dåligt så man inte klarar av ett jobb samtidigt så är det bättre o vara sjukskriven än att gå till ett jobb där man ändå inte kan koncentrera sig och det viktigaste är somsagt att man tillslut kan klara av o ta sig tillbaks. Sen vilket sätt som är bäst är olika för alla eftersom att vi alla är olika och fungerar olika.

Gillar

Kommentarer

sthinau
sthinau,
Så bra skrivet (!!!) 💗🙌🏼
nouw.com/sthinau
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Men tack så jätte mycket! 💗
nouw.com/mittlivsomsofia
Stjerna
Stjerna,
Mycket bra skrivet 🖒🖒
nouw.com/stjerna
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Tack så jätte mycket! 💗
nouw.com/mittlivsomsofia
carolinamikaela
carolinamikaela,
Jättebra skrivet, så sant!! 😘
nouw.com/carolinamikaela
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Tack så jätte mycket fina du! 😘❤️
nouw.com/mittlivsomsofia