Dag 28 - Ätstörningar

I samarbete med @klantfia

Det finns flera olika typer av ätstörningar så jag hade tänkt skriva om alla dem olika ätstörningarna som finns. Jag har dock ingen erfarenhet av dem andra ätstörningarna mer än anorexi eftersom att det är anorexi jag har. Så dem andra ätstörningarna kommer jag därför leta upp fakta om via Google.

Anorexia nervosa:

Detta är den diagnosen som jag har och anorexi innebär att man svälter sig själv och därför kan även anorexi vara livshotande om den inte behandlas. Anorexi är ju även en sjukdom som innebär att den som har den diagnosen blir underviktig och därför är den sjukdomen lätt att upptäcka hos andra men svår att inse hos den som har den sjukdomen. Ofta ser inte anorektikern att hon/han är för smal. Eftersom att anorexia är en ätstörning som ofta innebär självsvält och undervikt så gör det anorexia till den allvarligaste ätstörningen då dödligheten är stor. Ordet anorexia betyder aptitlöshet vilket kan ge en fel bild av ätstörningen då det inte handlar om aptitlöshet. Har man anorexia så väljer man istället att inte äta även fast att man känner sig hungrig pågrund av en stark rädsla för att gå upp i vikt. Så det många tror är att vi som har denna sjukdomen aldrig är hungriga, men så är det inte. Vi känner hunger men vi har en stark rädsla för att gå upp i vikt och därför väljer man istället o svälta sig själv. Har man anorexia så kan man även stoppa fingrarna i halsen för o spy och man kan även ta till laxermedel.

Här är psykiska symptom som man kan ha om man lider av anorexia:

1. Stark viktfobi

2. Livrädd för att gå upp i vikt

3. Störd kroppsuppfattning

4. Stolt över att vara mager, och om man inte är mager så känner man sig värdelös

5. Prestationsångest, du känner att du måste prestera till max och vara perfekt

6. Matfixering och kraftig bantning

Fysiska symptom:

1. Undervikt

2. Mensen kan försvinna

3. Ökad kroppsbehåring

4. Sänkt kroppstemperatur

Så detta är lite om hur det kan se ut om man lider av anorexia. Finns egentligen så mycket mer att skriva om denna sjukdomen men jag känner att det blir antagligen alldeles för långt då och jag ska ju även skriva om dem andra ätstörningarna som finns också.

Bulimia nervosa:

Bulimi är en ätstörning som innebär att man hetsäter med kompensation, och kompensation kan innebära kräkning, diet, träning eller laxermedel. Bulimi är även en ätstörning som kan vara väldigt svårt att upptäcka eftersom att dem som lider av den ätstörningen ofta är normalviktiga och därför så kan den sjukdomen pågå i många år innan någon reagerar.

UNS, hetsätningsstörning och ortorexi:

UNS, ätstörningar utan närmare specifikation kan se väldigt olika ut på många olika sätt. Det finns många personer som har ett problematiskt förhållande till mat och till sin kropp men som är svåra att definiera och sätta diagnos på. Dessa personer får därför diagnosen UNS. Många som får den diagnosen lider av en hetsätningsstörning, ortorexi eller av en mildare variant av anorexi eller bulimi.

Hetsätningsstörning:

Hetsätningsstörning är en sjukdom som liknar bulimi väldigt mycket eftersom hetsätningarna finns där. Skillnaden är dock att dem som lider av en hetsätningstörning inte gör sig av med maten genom kräkning, bantning eller träning så som en bulimiker gör. Detta leder ofta till att de som lider av en hetätningsstörning blir överviktiga.

Ortorexi:

Ortorexi/träningsnarkomani ligger också under diagnosen UNS. En person som lider av ortorexi har ett sjukligt begär av att vara hälsosam. Detta genom att träna överdrivet och/eller äta extremt hälsosamt. Dem som lider av ortorexi kan inte släppa kontrollen över träningen eller den sunda maten vilket leder till ett problematiskt förhållande till kropp, träning och mat och till väldigt mycket ångest.

Gillar

Kommentarer