Dagens utmaning - psykisk ohälsa

I samarbete med @lillfoppan

Psykisk ohälsa är ett ämne som jag tycker är väldigt viktigt att man pratar mer om eftersom att det är något som är så fruktansvärt vanligt. Det är många som lider av någon slags psykisk ohälsa. Det är även väldigt många som lider av det i tystnad. Det finns många som inte vågar erkänna för dem i sin närhet hur man faktiskt egentligen innerst inne mår och det finns även många som är rädda för o söka hjälp. Jag förstår verkligen den känslan då jag själv haft svårt för o erkänna för andra hur jag faktiskt mår och det är något som jag fortfarande kan ha väldigt svårt för. Det kommer många perioder då jag drar till med en falsk fasad, en falsk fasad där jag drar till med ett fejk leende fast att jag egentligen innerst inne mår jätte dåligt. Även fast att jag självklart har blivit bättre på o erkänna hur jag mår för andra i min närhet så är det något som jag ändå kan ha väldigt svårt för. Men egentligen så är det jätte viktigt att man vågar prata om det. Dels för sitt eget bästa, men även för att det kan vara bra för dem i sin närhet o få veta. Man ska inte behöva vara ensam med det som man går igenom. Det är jätte viktigt med stöttning. Även fast att det är en själv som får göra själva resan så är det faktiskt väldigt viktigt att man har stöttning under tiden.

Sedan det där med o söka hjälp inom vården tycker inte jag heller att man ska behöva vara rädd för. Men jag förstår sjävklart den känslan också eftersom att det kan ta tid innan man blir tagen på allvar. Att våga söka hjälp inom vården är något som jag själv varit rädd för o göra, speciellt med tanke på vilken otur som jag haft med samtalskontakter. Men jag lovar, när man väl tar det steget o söker hjälp - när man faktiskt vågar ta ett sådant stort steg så kommer man bli väldigt stolt över sig själv. Det är ett jätte svårt och stort steg o ta, men när man väl vågar ta det steget så kommer man bli väldigt stolt över sig själv. Sen kommer det självklart kännas väldigt jobbigt när man väl sökt hjälp. Jag exempelvis tycker det är jätte jobbigt, speciellt det med min anorexi. Jag vill ju bli frisk men samtidigt så känns det riktigt läskigt. Men när jag iallafall tog steget att ta hjälp av ätstörningenheten så kände jag mig faktiskt väldigt stolt över mig själv, även fast att det är sjukt jobbigt. Att erkänna för både sig själv och för andra att man har en ätstörning är något som inte är lätt, men när man väl vågar erkänna så är det ett riktigt stort steg. Det är ett enormt stort steg. Att våga söka hjälp är första steget mot ett bättre och friare liv.

Sedan kan vägen vara oerhört lång, det är jag fullt medveten om. Men vågar man söka hjälp för sina problem så är iallafall det ett steg i rätt riktning. Så man ska inte vara rädd för att våga be om hjälp. Att våga är faktiskt en styrka. Även fast att man har svårt o tro det själv att det är en styrka så är det faktiskt det. Att be om hjälp är ingen svaghet - det är en styrka att våga erkänna att man behöver hjälp. Så hur läskigt det än känns: våga prata om det. Våga prata om psykisk ohälsa. Våga prata om hur ni mår - det är jätte viktigt. Jag själv kan fortfarande ha väldigt svårt för det somsagt, men jag vet samtidigt innerst inne att det är väldigt viktigt eftersom att psykisk ohälsa är så extremt vanligt. Så även fast att detta är något som jag blivit bättre på så vet jag samtidigt att det är något som jag fortfarande måste träna på. Träna på att inte vara rädd för att vara ärlig till 100% om hur jag faktiskt mår. För jag tror att ju mer man vågar vara öppen om det, desto mer förståelse och kunskap kommer det bli kring det här med psykisk ohälsa. Det är iallafall vad jag tror!

Jag utmanar @nikolinapettersson och @Psykohälsa till att också anta denna utmaningen. Man behöver självklart inte vara med på varje utmaning om man inte vill, men om ni skulle vilja det eller om ni bara skriver om detta ämnet, tagga isåfall mig och Lisa i inlägget/inläggen eftersom att detta är ett samarbete som jag och hon har tillsammans så går vi även in och läser vad ni skriver! :)

Gillar

Kommentarer

Ylva_Dandy_Lion
Ylva_Dandy_Lion,
Jättebra inlägg, viktigt. Föreläser själv om bla psykisk ohälsa. Kram å kämpa på.
nouw.com/ylva_dandy_lion
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Tack så jätte mycket, och precis som du skriver så är det ett jätte viktigt ämne. Massa kramar till dig <3
nouw.com/mittlivsomsofia