Dagens utmaning - sexuella övergrepp

I samarbete med @lillfoppan

Sexuella övergrepp är ett ämne som är extremt viktigt men som många anser vara så tabubelagt att prata öppet om. Men egentligen så förstår jag inte varför det ska vara så tabubelagt? Detta är ju något som är så fruktansvärt vanligt, det är många som blir utsatta för det och det är många som lever i tystnad och just därför är det så viktigt att man vågar prata om det. Ju mer man vågar prata om det, desto mindre tabubelagt kommer det bli tror jag.

Jag är en av alla som blivit utsatt för detta fruktansvärda. Jag är en av alla som råkat ut för detta hemska och än så har jag inte lyckats bearbeta det, och det är dels pga att jag gick och höll det för mig själv väldigt länge - men även för att jag haft så fruktansvärt otur med samtalskontakter. Det är inte förrän nu som jag börjat få hjälp. Det är inte förrän nu som jag får hjälp med bra tips för hur jag på bästa sätt kan försöka hantera mina panikångest attacker innan trauma bearbetningen drar igång. Sedan eftersom att detta är ett allvarligt brott så har det egentligen inte gått så jätte lång tid, för eftersom att denna händelsen skedde hösten 2015 så har det bara gått ungefär ett och ett halvt år vilket inte är lång tid när det handlar om något sådant här allvarligt. Men det är ändå väldigt lång tid om man tänker på hjälpen, att jag faktiskt inte förrän nu fått någon ordentlig hjälp. Den här trauma bearbetningen exempelvis som jag ska få gå när jag kan hantera mina panikångest attacker bättre är något som jag egentligen skulle behövt gå redan från första stunden när jag började berätta om vad jag varit utsatt för. Men pga den dåliga kunskapen som finns kring detta ämnet så är det inte förrän nu som den riktiga hjälpen börjat komma vilket verkligen är fruktansvärt.

Jag har blandannat haft den oturen att jag stött på en psykolog som ifrågasatte mig istället för o hjälpa mig. Hon ställde blandannat frågan vad jag hade för kläder på mig under övergreppet, om jag hade utmanande bilder på mig på dejtingsajten innan jag träffade honom osv, och det har ärligt talat inte hon något med o göra. Dem frågorna hörde inte ens till samtalen och klädseln har ingen som helst betydelse. Man ska kunna gå klädd hur fan man vill men ändå inte behöva bli utsatt för något. Kläderna spelar ingen roll och jag var inte ens lättklädd när jag träffade honom och jag hade inga utmanande bilder på dejtingsajten heller, men han skulle trots det utsätta mig. Han skulle trots det förgripa sig på mig när vi träffades. Så det är ärligt talat något som jag stör mig så fruktansvärt mycket på - och speciellt när en utbildad psykolog kan med o ställa sådana frågor. Det är verkligen fruktansvärt och det märks verkligen vad dålig kunskap det faktiskt finns kring detta ämnet. Detta är något som måste bli bättre, för ett offer ska inte behöva bli ifrågasatt. Vi som blivit utsatta för sånt här klandrar oss själva redan tillräckligt mycket som det är och ska inte behöva bli ifrågasatta. Det är totalt fel.

Något mer som jag skulle vilja skriva om detta är att sexuella övergrepp kan verkligen ge en allvarliga konsekvenser. Jag blandannat fick för mig att jag måste börja banta. Jag fick för mig att jag måste bli pinnsmal så jag inte är attraktiv, för är jag inte attraktiv så kommer ingen vilja utsätta mig för något sådant igen och därför måste jag bli pinnsmal tänkte jag hela tiden, och nu idag så har jag fått diagnosen anorexia nervosa och än så är jag livrädd för att gå upp i vikt just pga att jag är rädd för att bli för attraktiv. Något mer som jag även fått efter den händelsen är typ PTSD (posttraumatiskt stresssyndrom). Eller alltså, jag har inte gått någon utredning för PTSD, men min psykoterapeut säger att man kan kalla det för det eftersom att många symptom dessutom stämmer in på mig då jag återupplever allting som jag blev utsatt för under övergreppet i form av mardrömmar och hallucinationer på nätterna. Jag drömmer alltså nästan varje natt mardrömmar om exakt allt det som han utsatte mig för under övergreppet - och när jag får hallucinationerna så kan jag få för mig att jag ser honom i mitt rum, jag kan se hur han kommer närmare och närmare mig och sen riktigt känner jag hur han börjar ta på mig och hur han förgriper sig på mig fast att han egentligen inte ens är i mitt rum och det är verkligen så fruktansvärt otäckt och läskigt när det känns så äkta, när man återupplever det i form av mardrömmar och hallucinationer.

Jag kan även få flashbacks på dagarna vilket resulterar till att jag grips av panik. Det är verkligen så fruktansvärt hemskt vilka allvarliga konsekvenser det kan ge och det är så fruktansvärt hemskt att det faktiskt finns dem som vill skada andra. Att det finns dem som vill skada någon för livet. För blir man utsatt för sexualbrott så är det något som man aldrig glömmer, det är en jätte svår livshändelse. Man lär väl sig tillslut på något sätt att leva med det, men det försvinner aldrig. Man glömmer det aldrig - det är något som alltid kommer finnas med en och det är fruktansvärt att vi offer ska behöva gå och bära på någonting för resten av våra liv som vi inte ens själva valt att bli utsatt för och det är fruktansvärt att många av dem som utför sådana här brott kommer undan så lätt. Rättsystemet måste bli bättre. För det är inte meningen att gärningsmän ska komma undan. Men tyvärr så fungerar ju inte alltid rättsystemet som det ska, och jag tycker verkligen det är fruktansvärt. Det är faktiskt inte ett dugg konstigt att alla inte vågar anmäla. Inte ett dugg konstigt är det när dem som utför sådana brott kommer undan alldeles för lätt. Det måste ske en förbättring!

Sedan det där med att man försöker lära oss tjejer/kvinnor hur man ska klä sig och hur man ska bete sig för o inte råka ut för något sånt är också något som måste bli bättre. För det är inte vi som ska behöva anpassa oss, vi ska kunna klä oss hur vi vill precis som männen kan. För inte försöker man lära männen hur dem ska klä sig och hur dem ska bete sig för o inte bli utsatt, så varför då lära oss tjejer sånt? Det är inte vi som ska behöva anpassa oss. För kläder spelar ingen roll då man kan bli utsatt ändå. Det är många som inte varit lättklädda men som trots det blivit utsatta, som jag. För jag var inte lättklädd överhuvudtaget, men även om jag skulle vart det så ska det inte spela någon roll. Vill man ha kjol på sig exempelvis, ja men då ska man få ha det. Man måste få ha dem klädesplaggen som man vill, för sådant där ska inte spela någon som helst roll - för oavsett klädseln eller oavsett hur man än beter sig så har man inte rätten att våldta någon. Man får inte vara sexuell mot någon som inte vill och så är det!

Jag utmanar @mentalsortergård och @Vingklipptsångfågel till att också skriva om detta ämnet - och om ni bestämmer er för o göra det, tagga isåfall gärna både mig och Lisa i inlägget så går vi in och läser vad ni skriver! :)

Gillar

Kommentarer