Feminism är ett viktigt verktyg

Bildkälla.

Feminism är ett ämne som är väldigt väldigt laddat eftersom att det skapar mycket missförstånd, fördomar och förutfattade meningar. Ett ämne som ofta skapar jätte starka diskussioner med även massa hat. Många tror att feminism går ut på att hata män. Men det handlar inte om att hata män. Det handlar heller inte om att vi kvinnor ska ta över världen. Det handlar däremot om att vi kvinnor också ska ha lika stor rätt i samhället och anses lika mycket värda. Vi ska inte behöva vara rädda när vi går hem själva i mörkret bara för att vi är kvinnor, vi ska inte behöva känna oss rädda när vi får möte med en främmande man i exempelvis en mörk gränd. Vi ska inte behöva förbereda oss på att ringa 112 om något skulle hända och vi ska inte behöva gå runt med överfallslarm. Vi ska inte heller behöva gå runt med en app i mobilen som larmar till någon av ens närstående, och vi ska inte behöva knyta handen runt nycklarna så hårt att det gör ont pga rädslan över att bli våldtagna. Vi ska inte behöva vara rädd att något ska hända när vi går själva ute på kvällen. Vi ska inte behöva vara rädd för att en man eventuellt ska våldta oss bara för att vi råkar vara i det kvinnliga könet. Vi ska inte behöva förbereda oss på det värsta och vi ska även kunna få klä oss hur vi vill. Bara för att vi kvinnor råkar ha kvinnokropp så ska inte vi behöva anpassa klädseln efter våldtäktsmän, för vi har rätten att klä oss som vi vill precis som männen kan utan att något ska behöva inträffa. Detta handlar heller inte om att alla män är våldtäktsmän, för vi förstår såklart att alla män inte skulle ge sig på oss kvinnor. Men tyvärr så vet vi inte vilka de där männen som vi möter är. Vi vet faktiskt inte vilka dem männen är som skulle kunna tänka sig att våldta oss. Vi kan inte veta om den mannen som vi exempelvis möter i en mörk gränd är en våldtäktsman eller inte eftersom att det inte står våldtäktsman i pannan på dem som är det. Vi har inte råd att chansa, och då blir alla dem männen som vi möter i den där mörka gränden potentiella våldtäktsmän och så ska det inte behöva vara. Vi kvinnor ska inte behöva vara rädda för att gå ute sent på kvällarna själva. Vi ska inte heller behöva vara rädda för att gå utanför dörren. Vi ska inte behöva vara rädda överhuvudtaget, och män ska inte behöva bli stämplade som potentiella våldtäktsmän.

Om vi bara hade kunnat veta vilka dem männen som utsätter oss kvinnor för det här fruktansvärda är så hade det varit så mycket enklare att slippa vara rädd för alla män som vi möter. Men tyvärr så kan vi omöjligt veta och tyvärr så är det heller inte så lätt. Den där rädslan för att just den mannen man möter ska vara en våldtäktsman är hemsk. Det är även hemskt för er oskyldiga män också vilket inte är vårat fel. Det är dem män som våldtar som orsakar den här enorma rädslan. Det är dem män som våldtar oss kvinnor som förstör för oss och som smutskastar er andra män. Det är gärningsmännen som förstör tilliten för oss offer vilket är en helt normal och vanlig reaktion när man varit utsatt. Men bara för det så innebär inte det att man ser ner på er män, det innebär snarare att man blivit så sårad, skadad och smutskastad av den som utsatt en. Går jag exempelvis själv ute på kvällen så är jag livrädd. Jag kan bli så livrädd så att jag bokstavligt talat springer hem. Jag kan få för mig att någon ska dyka fram från ingenstans för att sedan förgripa sig på mig. Det händer till och med jätte ofta att jag väljer en omväg. Går jag exemepelvis till en kiosk som ligger nära mig så går jag ofta ett annat håll just på grund utav att jag inte vågar gå genom den där stigen som jag kan gå igenom för att komma till kiosken. Jag väljer istället ofta att gå en annan väg när det är mörkt om jag ska dit. Men det är inte mitt fel att jag blivit såhär rädd och jag ser heller inte ner på alla män. För jag vill ha ett jämnställt samhälle för både oss kvinnor och för er män. Så ni måste lära er att se skillnad på feminism och extremfeminister. För det är en stor skillnad på att vara feminist och att vara extremfeminst. Dessutom är det väldigt få som är extremfeminister, för vi flesta vill faktiskt att det ska kunna vara jämnställt mellan båda könen.

Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott enligt BRÅ, och då får ni även tänka att det är väldigt många sexualbrott som inte blir anmälda. Så det innebär att siffran på hur många sexualbrott som utfördes 2016 är väldigt stor. Så feminism är ett jätte viktigt verktyg för att kunna nå jämnställdhet mellan båda könen. Feminism är ett jätte viktigt verktyg för att alla tjejer och kvinnor ska kunna känna sig trygga att gå ute själva och för att kunna ha dem rättigheterna som alla människor ska kunna ha. Feminism är även ett jätte viktigt verktyg för att män inte ska bli stämplade som potentiella våldtäktsmän. Så feminism är till för oss alla eftersom att det gynnar oss alla här i samhället. Det gynnar din syster, din dotter, din vän, din mamma och det gynnar även er som är män. Skulle vi få ett mer jämnställt samhälle och förbättrad kvinnosyn så kommer faktiskt även vi kvinnor kunna ha en bättre syn på er män eftersom att vi då inte behöver vara rädda hela tiden. Vi kommer då inte behöva vara lika rädda när vi möter en främmande man i mörkret. För då kan vi som kvinnor känna oss tryggare. Men som det ser ut just nu så har vi kvinnor inte råd att chansa eftersom att vi inte kan veta vem du är som vi möter i exempelvis den där mörka gränden. Däremot så kan vi tillsammans förändra och förbättra samhället. Vi kommer inte kunna få stopp på sexualbrott helt, men vi kan däremot förändra och göra samhället till en bättre plats. Men då behöver vi även er män till hjälp också som kan vara med och hjälpa till med att sätta ner foten.

Gillar

Kommentarer