Finns många anledningar till varför feminism behövs

Bildkälla

Jag stör mig verkligen på när folk ska påstå att vi inte behöver feminism i Sverige, för vi behöver verkligen feminismen. Bara det där med att dem fick ställa in Bråvalla festivalen på grund utav att det förekommer våldtäkt och sexuella ofredanden där bevisar att vi verkligen behöver feminism och det kan man faktiskt inte blunda för.

Hur många tjejer som helst har varit med om att någon på internet försöker få en till att prata om sex och skicka bilder med sexuellt innehåll. Det är fyra gånger vanligare att en tjej har råkat ut för det än att en kille gjort det. 2,5 procent av eleverna i gymnasieskolans årskurs 3 har blivit pressade eller tvingade till sex av någon man först lärt känna på internet. Mest utsatta för sexualbrott är unga kvinnor 16-24 år. Året 2016 uppgav 14% av dem att de utsatts för sexualbrott under året. Det är tre gånger vanligare för tjejer (29,3%) än killar i gymnasiet (9,6%) att ha erfarenhet av sexuella övergrepp från uppväxten. 2014 åtalades 1129 män för sexualbrott, och 10 kvinnor. Av alla anmälda våldtäkter mot vuxna år 2016 var 96% kvinnor, 3560 st. Av de personer som 2016 misstänktes för våldtäkt mot kvinnor var 99% män. Av alla anmälda våldtäkter 2016 begicks 45% av dem mot barn under 17 år. 88% av dem var mot flickor. Mellan 2010 och 2016 har det anmälts drygt 51 sexualbrott om dagen. Av tillfrågade kvinnor 2015 hade 3% utsatts för sexualbrott, jämfört med 0,4% av männen. De allra flesta våldtäkterna sker inomhus av en person som kvinnan känner. En femtedel av alla världens kvinnor utsätts för sexuella övergrepp innan de fyllt 15 år. (Källa)

Så jo, feminismen behövs visst här i Sverige. Det behövs även för er män också, eftersom att ni heller inte har det jämställt på många punkter. Feminismen behövs av många olika anledningar. Det behövs inte bara på grund utav sexualbrott, utan det finns många anledningar till varför det behövs. Vi människor har exempelvis inte samma förutsättningar. Det ska inte spela någon roll om det är hon, han eller hen, för vi alla ska ändå få ha samma förutsättningar. Att feminism ofta klassas som kvinnokamp är på grund utav att vi kvinnor varit underordnande vilket vi fortfarande är i många lägen. Feminsm handlar om att alla ska behandlas lika, att alla ska få behandlas med respekt. Det handlar även om att vi tjejer inte ska behöva gå livrädda hem på natten med tanken att något hemskt kan inträffa. Men om ni inte tycker feminism behövs i ert liv så fine. Men snälla, gör det för oss alla. Vi alla behöver hjälpas åt. Sen ska man aldrig behöva bli förminskad bara för att man är feminist. Ingen har rätten till att förminska bara för att man kämpar för rättvisa, för att man sticker ut och vågar ta kampen. Bara det där med att man blir mordhotad och att folk försöker skrämma en till tystnad, bara det är ännu ett bevis till att vi verkligen behöver feminism. Men ni män behöver det faktiskt lika mycket, för ni har det inte heller jämställt. Feminism handlar dessutom inte om att hata män. Det finns de som är extremfeminister, men vi flesta är faktiskt inte extremfeminister. Vi flesta står för att alla, vare sig kön ska behandlas med lika respekt. Så jag hatar inte män, för jag vet att alla män inte är våldtäktsmän. Jag står för att alla ska ha samma rättigheter och att alla ska ses som lika mycket värda oavsett vad man har för religion, sexuell läggning eller vilket land man kommer ifrån. Man ska ha samma rättigheter oavsett vilken färg man har på huden och oavsett om man har ett funktionshinder eller ett handikapp. Det spelar ingen roll vart man bor, vart man kommer ifrån, vilket språk man talar, vilken politik man gillar eller om ens familj är rik eller fattig. Vi alla ska ändå ha samma rättigheter. Feminism handlar dessutom om så mycket mer än bara sexualbrott. Så sluta blunda för problemen. För även fast Sverige är det landet som kommit längst när det gäller just jämställdhet, så har vi det ändå inte jämställt. Så öppna ögonen och se dem stora problemen istället. För detta är verkligen ett samhällsproblem.

Gillar

Kommentarer