Intervjuar Ann

Idag intervjuar jag Ann som bloggar här på nouw om psykisk ohälsa. Följer hennes blogg dagligen då jag gillar o läsa bloggar där bloggaren skriver om sådant. Så en riktigt bra blogg som jag absolut kan rekommendera till er andra. Klicka bara HÄR så kommer ni till hennes blogg direkt. Stort tack för att du ville ställa upp på detta!

1. När började du blogga för första gången och hur kommer det sig att du bestämde dig för o starta upp en blogg?

- Jag började blogga i oktober 2014. Jag hade då kommit till en bättre period i min psykiska ohälsa och kände att jag ville ha ett projekt för att sysselsätta mig och som kunde göra så att jag kom i kontakt med andra med samma problem som jag.

2. Har du några drömmar/mål med bloggen?

- Att öka förståelsen och kunskapen i samhället när det gäller psykisk ohälsa. Jag tror att ju fler som skriver om det desto mer så minskas stigman och tabun kring ämnet.

3. Har du några drömmar/mål utanför bloggen?

- Mina drömmar och mål utanför bloggen är bara att bli så frisk som möjligt och leva ett bra liv.

4. Vad handlar din blogg om?

- Psykisk ohälsa. Min egen, andras och hur den påverkar och påverkas av samhället. Min vardag har också en plats då den präglas av min ohälsa och ibland försöker jag få in forskningsresultat och nyheter om behandlingar och mediciner.

5. Vad för sorts bloggar föredrar du?

- Samma som min egen.

6. Är bloggen något du kommer fortsätta med tror du?

- Ja jag tror absolut jag kommer fortsätta blogga länge än.

7. Du lider ju av psykisk ohälsa, har du fått möta mycket fördomar pga det?

- Inte så mycket som många andra verkar det som. Men det finns folk som verkar tro att jag är mycket nöjd med att "slippa jobba" när det är min dröm att klara vilket jobb som helst. Folk pratar med mig som om jag är ett barn och blir chockade när dom förstår att min intelligens är bra över medel. Till och med folk som visste att jag var intelligent innan verkar tro att jag blivit dummare med min ohälsa. Det jag avskyr mest är när folk är nedlåtande och försöker få mig att "förstå" att: "Det är bara att bete sig normal" "Tänk på något annat" "Sluta vara deprimerad"

8. Vad har du för erfarenheter när det gäller psyk?

- I början var psyk jättebra med att behandla min depression men när den inte gick över "som planerat" verkade dom snabbt ge upp. Mina NPF - diagnoser efterforskade jag själv och upplyste vården om, det var inget dom spontant undersökte. Nu på senaste tiden har psykiatrin kollapsat här i Uppsala och jag har inte haft en fast psykiatriker på fem år. Inte heller en kontaktperson på psykvården som jag bett om har jag fått. Slutenvården har jag dock mycket bra erfarenheter av. När jag varit inlagd har jag fått mycket hjälp och trivts med personalen. Uppsala verkar vara ett av det bästa ställena att vara inlagd!

9. Har du något speciellt tips som du skulle vilja säga till dem som mår psykiskt dåligt?

- Två saker är viktiga: Få psykvården att ta dig på allvar och få förståelse från vänner och familj. Ligg på vården så mycket du orkar för att få hjälp, man måste slåss med psykiatrin i det skick den är nu. Gör efterforskningar inom medicin och behandlingar du tror kan passa dig, lita inte på att läkaren alltid vet bäst. Tänk igenom vad du ska säga till vänner och familj om din situation. Sätt dig och skriv ner och spåna på hur du ska uttrycka dig och förklara din situation på bästa sätt så att du får förståelse och stöd. Bli inte uppgiven om dom inte verkar förstå först, det kan vara en stor omväxling för din omgivning som kanske trodde du mådde bra. Försök förklara igen och på olika sätt. Det är otroligt viktigt med förståelse från omgivningen. Det tog lång tid för min familj att förstå men nu har jag det bästa stödet man kan tänka sig!

Gillar

Kommentarer