Jag ska kräva en ny utredning gällande min intellektuella funktionsnedsättning

När jag var i 6års åldern ställdes diagnosen lindrig utvecklingsstörning (intellektuell funktionsnedsättning som det dock numer heter) och senare vid ett annat tillfälle ställdes även diagnosen autism. Autism diagnosen vet jag stämmer, men den intellektuella funktionsnedsättningen har jag och många andra börjat ifrågasätta en hel del eftersom det är väldigt mycket som tyder på att jag faktiskt inte har den diagnosen.

En av anledningarna blandannat som gör att jag börjat tvivla på det är ju att jag faktiskt klarade av lokalvårdsutbildningen, som dessutom bara var på 8 veckor. På de 8 veckorna skulle jag alltså hinna ta in väldigt mycket information innan det var dax för de 3 delproven eftersom jag även skulle certifiera mig, vilket jag förövrigt klarade alldeles utmärkt fick jag höra.

Och en annan grej som får mig att tvivla på om utredningen verkligen gick helt rätt till är att jag i efterhand fått veta att de som utredde mig sagt att jag inte skulle komma längre än till en 8årings nivå, vilket verkligen inte stämmer överhuvudtaget. Dessutom var de ju väldigt snabba med att ställa diagnoser när jag var mindre har jag fått höra, något dem dock som tur är blivit bättre på nu eftersom de vill vara försiktiga med att ställa diagnoser för snabbt. Jag antar att de även har bättre verktyg nu för sådana utredningar än vad de hade då när jag utreddes.

Så att jag som enbart 6 år gammal var senare i utveckligen än andra behöver nödvändigtvis inte betyda att jag har den intellektuella funktionsnedsättningen, sånt kan faktiskt bero på mycket annat och allt kan ju även ändra sig allteftersom man blir äldre och utvecklas. Så det finns ju med andra ord en hel del som får mig att tvivla väldigt starkt och som gör att jag då vill göra om den där utredningen.

Så den 27 augusti ska jag iväg till vårdcentralen och träffa min läkare eftersom det är den vägen man får gå, och jag antar att det då kommer skickas en remiss gällande det där. Jag har ingen aning hur det går till faktiskt, men jag kommer iallafall kräva att jag ska få göra om den utredningen, för om det är så att jag inte har den intellektuella funktionsnedsättningen, då tycker inte jag heller att det ska stå att jag har det. För jag tycker inte att det ska stå att man har nånting som man faktiskt kanske inte har.

Visar det sig dessutom nu att jag inte har den diagnosen, då har jag ju isåfall aldrig haft den. För intellektuell funktionsnedsättning är en diagnos man föds med, det är ingenting som kommer senare i livet och det är heller ingenting som försvinner. Det är isåfall medfött. Men skulle det nu däremot visa sig att jag har den så är det ju isåfall så, men då har jag iallafall fått chans att göra om den. För det vill jag verkligen eftersom det finns så mycket som tyder på att det faktiskt skulle kunna vara så att jag inte har den diagnosen.

Gillar

Kommentarer

ByAlma
ByAlma,
Jag tycker du låter klok som vill utredas igen. En diagnos handlar ju om att du ska få den hjälp du behöver, samt att du och din omgivning kan få en förklaring på just dina svårigheter och styrkor. Om ingen känner igen dig i den beskrivningen, så tycker jag absolut att du ska ifrågasätta detta.

Dock så är du Sofia, oavsett diagnos eller inte. Och du är bra precis som du är, oavsett med eller utan diagnos. Det får du aldrig glömma❤️
nouw.com/byalma