Meningar som är vanligt att man får höra om man lider av psykisk ohälsa

"Hur kan du må dåligt?"
"Du som har så många vänner"
"Det finns dem som har det mycket värre"
"Ryck upp dig istället och tänk positivt"


Dessa meningarna är så otroligt vanligt att man får höra om man lider av psykisk ohälsa. Men vet ni vad? Psykiskt dåligt kan man må oavsett om man har många vänner eller inte. Och lider man av psykisk ohälsa så är det inte bara o rycka upp sig och tänka positivt, för om det hade varit så enkelt så hade inte så många idag lidit av detta - för man vill ju inte precis må dåligt. Så om det hade varit så lätt att bara rycka upp sig och tänka positivt så hade man gjort det. Men nu är det faktiskt inte så enkelt. Och att säga till någon annan att "det finns dem som har det mycket värre" tycker inte jag att man ska säga. För man ska aldrig förminska någon annans problem eller jämföra med andra. För alla är olika och alla reagerar olika på olika saker. Så att försöka förminska någons problem genom o säga "det finns dem som har det mycket värre" tycker jag är totalt fel o kläcka ur sig till någon som mår dåligt.

För visst säger man inte till dem som lider av canser att det finns dem som har det värre? Eller till dem som lider av andra fysiska sjukdomar? Nej precis - och därför säger man inte heller så till oss som lider av psykisk ohälsa, för psykisk ohälsa är som vilken sjukdom som helst. Enda skillnaden är att det är en psykisk sjukdom, en smärta som sitter på insidan. Man väljer inte o få canser och man väljer heller inte att man ska få andra fysiska sjukdomar. Men samma sak gäller med psykisk ohälsa, det är ingenting man väljer själv att man ska få. Har man ingen erfarenhet av sådant här, om man inte vet någonting om psykisk ohälsa eller om man inte vet ett skit om hur man ska uttala sig till någon som mår så dåligt, så tycker jag isåfall att man ska läsa på lite innan man uttalar sig något om det. Eller att man inte ska uttala sig något överhuvudtaget, så länge man inte vet ett skit eller så länge man inte vet vad en psykisk ohälsa faktiskt innebär.

"Man kan inte jämföra psykisk ohälsa med canser eller andra fysiska sjukdomar"
"Att dö i canser och andra fysiska sjukdomar som är dödligt är inte samma sak som ett självmord då canser och andra sjukdomar som är fysiska inte är självförvållat som självmord är"


Nej, att dö i cancer och andra fysiska sjukdomar som är dödliga är inte självförvållat. Men en psykisk sjukdom är ändå fortfarande som vilken sjukdom som helst, enda skillnaden är somsagt att en psykisk sjukdom sitter på insidan. Och bara för att självmord är självförvållat så är det fortfarande något som man ska ta på allvar lika mycket som man tar canser och andra fysiska sjukdomar på allvar. Man väljer varken själv o få canser eller andra fysiska sjukdomar, men man väljer heller inte att leva med psykisk ohälsa, och man väljer inte heller själv att man ska se så svart så man inte orkar mer. Så även fast att ett självmord är självförvållat, även fast att självmord är något som man tar ett eget beslut om - så väljer man fortfarande inte att man ska må så dåligt.

"Hur kan du må dåligt du som ser så bra ut"

Alltså va? Sen när hade psykisk ohälsa någonting med utseendet o göra? Psykisk ohälsa sitter inte i hur man ser ut. Bara för att man kanske ser bra ut så betyder inte det att man inte kan må dåligt. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst och det har verkligen ingenting med utseendet o göra! Att det finns så mycket okunskap om detta alltså. Just psykisk ohälsa är någonting som folk måste få sig bättre kunskap om. För att må psykiskt dåligt är som vilken sjukdom som helst, ända skillnaden är att det inte alltid märks utåt att man mår dåligt. Men det är ingenting som sitter i ens utseende, för psykiskt dåligt kan man må ändå.

"Du ser ju så pigg och glad ut, hur kan du må så dåligt?"

Alltså jag stör mig så fruktansvärt mycket på den där meningen. För bara för att man kanske ser pigg och glad ut på utsidan, så betyder det inte att det är så på insidan. En person som lider av psykisk ohälsa kan se hur glad och pigg ut som helst, medan man på insidan mår rent av förjävligt. Psykisk ohälsa syns inte alltid. Man kan dölja väldigt mycket och just därför ska man inte kläcka ur sig vad som helst. För man kan inte alltid se hur en person egentligen innerst inne mår och detta önskar jag verkligen att alla kunde få sig bättre kunskap om. För psykisk ohälsa är som vilken sjukdom som helst och sånt ska man ta på allvar!

"Om man väljer o ta livet av sig så tänker man bara på sig själv"

Men nej! Kommer man till den punkten där man bestämmer sig för o ta sitt egna liv så handlar det inte om egoism. Det handlar inte om att man egentligen bara tänker på sig själv. För kommer man till den punkten så tänker man inte så långt, för man ser bara svart och då tänker man inte på att det finns andra utvägar mer än o ta sitt egna liv. Man kanske exempelvis tänker att dem i sin närhet kommer få det mycket bättre om man dör pga att man kanske bara känner att man är till besvär, pga att man kanske känner att man är en börda för andra, eller för att man kanske har varit stark för länge och bara inte orkar mer eller för att man helt enkelt bara ser svart - vilket är jätte hemskt. Men det handlar inte om att man bara tänker på sig själv. För kommer man till den punkten där man bara ser svart och där man bara ser självmord som en utväg så tänker man somsagt inte så långt!

"Dem som skär sig gör det bara för o få uppmärksamhet"

Om man mår så dåligt så man inte ser någon annan utväg än o skära sig så handlar det inte om uppmärksamhet. Det handlar oftast om att man mår så dåligt så man inte ser något annat sätt på hur man kan hantera den psykiska smärtan mer än o skära/skada sig själv. Det handlar oftast om att man skär sig för att bli av med den psykiska smärtan, för att man kanske vill lindra dem jobbiga känslorna för stunden, just pga att man kanske känner att den psykiska smärtan gör för ont. Att det gör mer ont än vad det gör av o skära sig.

Många av dem som skär sig visar det inte ens, pga att dem skäms över det. Många försöker dölja det så gott som det går, och om man till och med försöker dölja det, om man inte vill att någon annan ska veta - hur kan det då vara för uppmärksamhetens skull liksom? Det handlar oftast inte om uppmärksamhet, utan det handlar oftast om att man mår så dåligt så man bara vill dämpa den där psykiska smärtan som gör så otroligt ont för stunden. Men sen kan det också vara ett sätt för o visa dem andra att man inte mår bra, som ett rop på hjälp. Men bara för det så behöver det inte vara för o få uppmärksamhet. För oftast handlar det inte om det. Det handlar oftast om att man mår så dåligt så man inte vet hur man ska kunna hantera dem jobbiga känslorna på något annat sätt. Eller som ett rop på hjälp. Men det handlar inte alltid om uppmärksamhet och är det som ett rop på hjälp så handlar det inte om uppmärksamhet på det sättet, utan för att man kanske helt enkelt vill att dem i sin närhet eller att dem som jobbar inom vården verkligen ska förstå allvaret och förstå hur dåligt man faktiskt mår och att man faktiskt behöver hjälp. För att be om hjälp på annat sätt är faktiskt inte alltid så lätt och speciellt inte om man känner att man inte blir tagen på allvar.

Innan jag började må riktigt dåligt så har jag också tänkt mycket på "hur kan man ens vilja ta sitt egna liv?" "Hur kan man vilja skada sig själv?" Men det är aldrig någonting som jag uttalat mig om, för jag fann ingen anledning till o uttala mig om något som jag just då inte ens hade någon erfarenhet om. Men sen efter allt som jag har fått gå igenom så förstår jag verkligen nu hur det är o må så fruktansvärt dåligt, just pga att jag själv fått erfarenhet av psykisk ohälsa, och jag vill verkligen att alla ska förstå det här att psykisk ohälsa är som vilken sjukdom som helst, bara att det inte alltid syns på utsidan. Jag vet även hur svårt och jobbigt det kan vara för dem anhöriga som står bredvid någon som mår dåligt. Sånt kan vara riktigt svårt och det är verkligen inte lätt - det vet och förstår jag. Men man måste ändå försöka tänka lite på hur man uttalar sig till någon som mår psykiskt dåligt och man måste även försöka tänka på att personen som mår dåligt faktiskt inte väljer det själv. För om det hade varit så lätt o bara göra något åt det så hade man ju gjort något åt det med en gång - men det är inte så lätt, för hade det varit det så hade faktiskt inte så många lidit av sånt idag.

Försök tänk er in i situationen själva, försök tänk om det faktiskt var just du som kanske led av detta? Då skulle väl inte du vilja få dina problem förminskade? Du skulle väl inte vilja att folk låter nedlåtande emot dig om det var just du som led av detta? Eller om det kanske är någon i din närhet som lider av det, inte vill väl du då att någon ska låta nedlåtande emot personen och inte vill du väl att någon ska försöka förminska allting? Det tror jag faktiskt inte. Tänk på att en psykiskt ohälsa faktiskt är som vilken sjukdom som helst och att det faktiskt också kan vara dödligt då det finns dem som faktiskt bestämmer sig för o ta sitt egna liv. För även fast att ett självmord är självförvållat så väljer man fortfarande inte att man ska må så dåligt och man väljer heller inte självmant att man ska få en psykisk ohälsa. Lika lite som man väljer o få canser eller andra fysiska sjukdomar, lika lite väljer man att drabbas av detta. För det är ingenting man väljer själv och sånt kan drabba vem som helst och en psykisk ohälsa ska man ta på allvar lika mycket som man ska ta alla andra fysiska sjukdomar på allvar - vilket jag vill att alla som inte har kunskap om detta ska förstå. För någon gång kan det faktiskt vara just du som drabbas av det här, och då tror jag faktiskt helt ärligt talat att du vill få förståelse och inte en massa förminskningar eller nedvärderande ord, eller hur? Försök tänk på det iallafall. För nästa gång kan det faktiskt vara just du eller någon i din närhet som drabbas av just psykisk ohälsa!

Gillar

Kommentarer