Okunskapen kring psykisk ohälsa

Jag var inne och läste lite på Blondinbellas blogg igår och läste att hon skrivit att hon har försökt upprätthålla en glad sida i bloggen men att hon ser i kommentarerna att läsarna ser igenom vilket hon förstår, och hon skrev även att hon just nu går igenom en tuff period och att hon även önskar att läsarna låter henne hantera allt som sker i lugn och ro. Jag fick sedan se att hon hade fått en jäkla massa kommentarer på det inlägget och gick in och läste några och det var väldigt många snälla men det var även väldigt många elaka kommentarer. En av kommentarerna som jag blandannat störde mig så fruktansvärt mycket på är en kommentar som lyder såhär:

"Själv börjar jag mest undra om det alls finns några "problem". Jag kommenterade lite på det här inlägget om att Isabella har det tufft och då skrev en annan person under min kommentar att man vet ju inte vad som är sant och inte i en blogg. Det har personen rätt i - och själv börjar jag nästan undra om något här är sant. Att någon skulle vara så under isen och sedan stå, brunsprejad vid en pool, och le vackert - nej. Och kom nu inte dragande med att man kan må dåligt på insidan utan att det syns, för det är helt enkelt inte sant. Mår man dåligt så syns det, om inte annat i ögonen."

Alltså va?! Nej, att man mår dåligt är inte alls något som behöver synas på varken utsidan eller i ögonen. Det finns många som är väldigt bra på o dra till med en falsk fasad genom o få det att se ut som att allt är okej även fast att allt faktiskt egentligen inte är okej. När jag började må ännu sämre efter våldtäkten som jag blev utsatt för så var inte det någonting som märktes på mig med en gång just pga att jag var väldigt bra på o dra till med en falsk fasad, jag gick runt och fejkade att allt var bra för att jag kände så mycket skam och skuld och även för att jag inte ville att någon skulle märka att något har hänt, så jag kunde få slippa förklara fast att jag egentligen gick runt och mådde jätte dåligt och bärde på en enorm smärta alldeles själv och det var ingen som märkte någonting på mig med en gång. Det är ju just därför det här med psykisk ohälsa är så lurigt, för man kan inte alltid se på andra hur dem egentligen innerst inne mår. Du som skrivit denna kommentaren till Isabella kanske egentligen har någon i din närhet som mår dåligt men som inte visar det, det kan ju egentligen inte du veta. Och bara för att man ler på bilder och bara för att man står vid en pool och ler vackert så betyder inte det att man mår bra, andra kan ju inte se vad som händer efter en sån bild. Ingen kan veta om Isabella kanske efter den bilden bröt ihop, ingen kan veta det mer än Isabella och hennes kompis som Isabella är där med. En bild säger inte allt och ingen kan faktiskt veta vad som händer efter att man tagit bilder där man står och ler mer än personen själv. Samma sak gäller när man spelar in videoklipp. Om vi tar mina videoklipp som ett exempel så skulle man nog kunna uppfatta mig som väldigt glad på dem klippen, men sanningen är att man kan faktiskt välja o klippa bort vissa delar. Ingen mer än jag kan veta om jag under tiden som jag spelade in bröt ihop och ingen kan heller veta om jag bryter ihop efter att jag filmat färdigt heller och ingen kan veta hur jag mår just i dem stunderna när jag står där framför kameran mer än jag själv just pga att man faktiskt kan dölja mycket. Så nej, att det syns om man mår dåligt är helt fel. Att må dåligt är ingenting som behöver synas utåt, man kan faktiskt dölja det så den där kommentaren störde jag mig verkligen på och sådana kommentarer bevisar även att vi fortfarande har en del o jobba på när det gäller just denna okunskapen kring psykisk ohälsa.

Förutom detta så är det även väldigt många som spekulerar väldigt mycket och som får för sig att det handlar om skilsmässa fast att Isabella faktiskt inte ens skrivit något om någon skilsmässa, hon skrev bara att hon går igenom en tuff period men hon skrev ingenting om någon skilsmässa, så därför behöver det inte innebära att hon och Odd ska skilja sig bara för att hon har en tuff period. En tuff period kan innebära så mycket, det kan handla om andra saker också. Man kan må dåligt av många olika anledningar och det behöver inte innebära att det är problem mellan dem bara för att hon har en tuff period. Så förstår inte riktigt varför folk ska dra egna slutsatser när hon inte ens skrivit ut än vad det handlar om, tänk om folk bara kunde sluta upp med o dra egna slutsatser och istället vänta och se om Isabella kanske någon gång istället skriver ut vad det är som det handlar om, det hade blivit så mycket bättre isåfall. För ingen annan kan veta vad det faktiskt handlar om och eftersom att Isabella dessutom skriver att hon önskar att vi läsare kan låta henne hantera allt som sker i lugn och ro så tycker jag faktiskt att man även ska lyssna på det. Sen förstår jag att det är svårt o komma undan att folk spekulerar och drar egna slutsatser när man har en sån stor blogg som Isabella har, men man tycker ändå att folk borde lyssna för Isabella är faktiskt precis som vi också en människa med känslor och bara för att hon är känd så ska inte hon behöva skriva ut exakt allt som händer i hennes liv om hon inte vill det, det är något som hon ska få avgöra själv.

Gillar

Kommentarer

Naatly
Naatly,
För många är det ju så att man ser som bäst ut på utsidan när insidan mår som sämst. Så trött på okunskapen, usch!
nouw.com/naatly
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Ja men precis. Jag är också så fruktansvärt trött på okunskapen 😟
nouw.com/mittlivsomsofia
Andreas Rejbrand,
Som vanligt håller jag helt med dig. Psykisk ohälsa kan vara mycket svår för omgivningen att se, och alltför ofta resulterar detta i att omgivningen inte tar den på allvar. Det som inte syns finns inte (i deras ögon).
www.rejbrand.se
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Ja men precis, det kan vara riktigt svårt för omgivningen att se och precis som du även skriver så är det även vanligt att omgivningen inte tar det på allvar.
nouw.com/mittlivsomsofia