Psykisk ohälsa är som en daglig kamp

Jag tänkte idag ta o prata lite mer om psykisk ohälsa. Det finns många som har väldigt lite kunskap när det gäller just psykisk ohälsa och många förstår inte riktigt att man kan må dåligt trots att man kanske har ett leende på läpparna. Många tror att bara för att man kanske ser glad ut så är det så det är. Men det behöver faktiskt inte vara så. En person som mår dåligt kan se hur glad ut som helst på utsidan, medan personen på insidan egentligen mår rent av förjävligt. Står man exempelvis o pratar med en person som kanske ser ut o må bra, så kan man inte ta för givet att det är så det är eftersom att man kan dölja väldigt mycket pga att man kanske är rädd att man är till besvär eller för att man kanske helt enkelt bara inte orkar prata om det. Ingen annan kan veta vad som försiggår inne i personen, mer än personen själv. Det är samma sak när man spelar in videoklipp. När man ser ett videoklipp på någon så ser man ju faktiskt inte allting eftersom att man kan klippa bort väldigt mycket. En person som kanske ser glad ut i ett filmklipp kanske under tiden som hen spelade in fick ångestattacker, bara att hen kanske klippte bort just dem delarna. Bara för att en person kanske ser glad ut på ett filmklipp så behöver det inte betyda att det är så det är.

Om vi tar mina filmklipp som ett exempel, på dem visar jag ju mig alltid glad. Men man får också försöka tänka som så att det är faktiskt bara en liten del som man ser. Man ser faktiskt inte allting. Andra kan inte veta om jag kanske någon gång under tiden som jag filmade in fick en ångestattack eller inte, för man kan klippa bort det. Och andra kan heller inte veta vad jag gör resten av dagen. Jag kanske sen direkt efter bryter ihop totalt. Man kan inte alltid se hur en person mår, för psykisk ohälsa syns inte alltid på utsidan. Psykisk ohälsa är en smärta som sitter på insidan och jag önskar alla kunde få sig bättre kunskap och mer förståelse för just sånt här. Sen vet jag att det kan vara väldigt svårt o leva sig in i hur det är o lida av sånt om man själv aldrig varit där. För det är inte lätt o veta hur det är om man själv inte lider eller om man aldrig har lidit av psykisk ohälsa.

Innan jag började må dåligt så har jag också haft svårt o förstå hur det är. Men nu när jag själv lider av det så förstår jag. Jag vet hur det är o må så fruktansvärt dåligt. Jag vet hur det är när man kommer till den punkten där man hamnar på botten och jag förstår hur svårt och jobbigt det kan vara att visa hur man faktiskt mår. Det är inte lätt, det är verkligen inte det - och eftersom att jag själv vet hur det är så vill jag förmedla detta här på min blogg. För man kan inte alltid se hur en person mår. För psykisk ohälsa är en smärta som sitter på insidan. Man kan inte heller gå efter hur en person mår via ett videoklipp. För man kan klippa bort. Man kan välja o klippa bort delar som man inte vill ha med. Så man kan inte gå efter hur en person mår genom ett videoklipp och man kan inte heller veta hur en person som har ett leende på läpparna egentligen innerst inne mår. För man kan dölja väldigt mycket!

Om en person exempelvis spelar in ett videoklipp, som kanske är ungefär 15 minuter långt, så är det ju bara den korta stunden som andra får se. Alltså vet ju inte andra vad som sker efter när personen är färdig med filmklippet. Ingen annan vet ju vad personen gör efter det. Ingen annan kan ju veta om hen efter det får en ångestattack. Ingen annan kan veta om hen kanske efter det slänger sig i sängen o börjar gråta. Ingen annan kan veta vad som sker bakom kameran. Ingen annan kan veta om hen får en ångestattack under tiden som hen spelar in, ingen annan kan veta om hen under tiden bryter ihop - för man kan ju välja o klippa bort dem delarna som man inte vill ha med. Jag känner att det är riktigt svårt o förklara, men jag hoppas ni förstår vad det är jag menar. Att lida av psykisk ohälsa är verkligen en daglig kamp. Man får kämpa dag ut och dag in. Även fast att det kommer stunder där man känner att man bara inte orkar, så får man trots det ändå försöka kämpa så gott som det går. Så psykisk ohälsa är verkligen som en daglig kamp som man dagligen tvingas att brottas med.

Gillar

Kommentarer