Står du för jämnställdhet så är du feminist

Det finns många som inte vill kännas vid med ordet feminism. Många säger att dem står för jämnställdhet, men att dem inte är feminister trots att feminism faktiskt är samma sak som ordet jämnställdhet. Feminism betyder jämnställdhet även fast det är ett annat ord för det. Men det betyder precis samma som jämnställdhet eftersom feminsm betyder att det ska vara jämnställt för alla. Men ändå vill väldigt många hålla sig så långt borta från det ordet som möjligt trots att många säger att dem står för jämnställdhet. Anledningen till att många vill hålla sig borta från ordet feminism tror jag är pga att feminism är ett väldigt laddat ord som väcker mycket känslor, reaktioner, fördomar och förutfattade meningar. Men sen tror jag det även beror på att många inte har förstått vad feminsm är för något. Många förstår inte själva syftet med det.

Feminism betyder jämnställdhet vilket innebär att alla ska ha samma rättigheter samt vara lika mycket värda oavsett vad för kön, läggning och ursprung man har. Oavsett om du är kvinna, man eller mittemellan. Sånt vi inte gillar är sånt som fortfarande är jätte vanligt idag tyvärr, så som kvinnohat, rasism, homofobi, transfobi, sexism och helt enkelt allt som har med orättvisor att göra. Står du för att alla ska ha samma rättigheter oavsett kön, läggning och ursprung så är du feminist. Om du däremot vill att ett viss kön ska ha mer rättigheter, vara mer värda och att kvinnor ska ses som sexobjekt och inte förtjäna lika mycket respekt och om du står för rasism, sexism, homofobi, transfobi osv så är du inte feminist. Men om du står för samma rättigheter för alla så är du feminist vare sig du vill kalla dig för det eller inte. För feminsm är somsagt samma sak som ordet jämnställdhet.

Precis som ena pratbubblan beskriver det så har ju folk inga problem med att förstå att orden ”människa” ”allmänhet” eller ”allemansrätt” syftar på oss allihopa. Så hur svårt ska det egentligen vara? Feminism gynnar oss alla eftersom att vi jobbar för att det ska vara jämnställt för alla oavsett om man är kvinna, man eller mittemellan.

Står man för jämnställdhet så är man ”jämnställdist” enligt många. Men nej, för om man står för jämnställdhet så är man feminist. Det är ju det som feminism går ut på, att alla helt enkelt är lika mycket värda och att alla oavsett kön ska få ha samma rättigheter. Men många tror att feminsm går ut på att hata män, men det är inte det feminsm går ut på. Det finns dem som är extremfeminister, men vi flesta är faktiskt inte det. Vi flesta är helt vanliga feminister som står för att alla ska ha samma rättigheter. Det finns exempelvis sånt som vi kvinnor har rättigheter till, men som ni män inte har. Så feminsm står för att det ska vara jämnställt för alla oavsett vad man har för kön. Sen behöver man inte säga att man är feminist om man inte vill. Man behöver inte heller gå ut med det offentligt om man inte vill. Det finns ingen som tvingar er till det precis. Det jag däremot försöker komma fram till är att jämnställdhet är samma sak som feminsm. Feminsm är bara ett annat ord för jämnställdhet, men det betyder samma sak eftersom feminism jobbar för just jämnställdhet.

Gillar

Kommentarer