Svarar på en fråga - ångesthantering

@FrokenA frågade mig i söndags om jag kan berätta om lite ångesthantering som jag fått lära mig, och självklart kan jag göra det. Så, här kommer lite tips. :)

1. Andas i fyrkant

- Att andas i fyrkant är en grej som är väldigt bra o göra när man börjar känna av ångesten, och det är även en metod som jag använt mig väldigt mycket utav och som även brukar fungera väldigt bra för mig. Det kan vara bra att träna på detta några gånger när man inte har ångest så man vet hur man ska göra när ångesten väl kommer. Lägg blicken på någonting som är fyrkantigt, det kan vara vad som helst så länge det är något som är fyrkantigt eller en inre bild som man ser när man blundar, och en inre bild när man blundar kan vara perfekt om man kanske är på något ställe där det inte finns något fyrkantigt. När man lagt blicken på något fyrkantigt eller en inre bild så ska man sedan andas som i en fyrkant. Det kan vara lite klurigt i början, men när man väl lärt sig det så är det väldigt smidigt tycker jag.

2. Hantera ångesten

- Man ska försöka tänka vad det kan vara som har framkallat ens ångest, och då kan man exempelvis skriva ner på papper vad det var som framkallade att ångesten sattes igång. Man ska även skriva ner sina tankar, känslor och beteende som man hade i situationen. Det kan exempelvis vara att man får för sig eller är rädd för att man kanske kommer skämma ut sig eller att folk tycker illa om en eller vad som helst. När man sedan gjort det så ska man läsa igenom det man skrivit och fundera på om ens tankar är sannolika. Oftast så är dem inte det även fast det kan kännas så.

3. Gör något som du tycker är roligt

- När man har ångest så kan det kännas som om att ingenting hjälper. Men om man testar sig fram så fungerar det tillslut. Så försök komma på något som du gillar att göra, och när du kommit på det så testar du att utföra den aktiviteten för o se om ångesten dämpar - och dämpar den inte så får man försöka komma på något annat, för tillslut kommer det fungera så länge man testar sig fram och det är viktigt att försöka sysselsätta sig när man mår dåligt så man kan försöka få tankarna på annat.

4. Avslappning

- Avslappning är även något som är väldigt bra när man har ångest. Både när jag var inlagd för ett par månader sedan och när jag var inlagd nu precis så satt jag blandannat mycket i avslappningsrummet. Men ett avslappningsrum kanske man inte har tillgång till hemma - men det spelar ingen roll, för det går att ha avslappning på annat sätt också. Exempelvis att tillåta sig själv att lägga sig i soffan eller sängen för o bara koppla av en stund, göra olika avslappningsövningar och jaa, vad som helst helt enkelt så länge det är någonting som gör så att man slappnar av.

5. Promenera

- Att gå promenader är något som är väldigt bra för ens mående och det är även väldigt bra när man lider av just psykisk ohälsa. Så att promenera när man har ångest kan vara väldigt bra.

6. Sjunga

- Om man gillar att sjunga så kan man även göra det. Sång är ju också precis som promenad bra för ens mående, när man exempelvis har ångest. Så sjunga är väldigt bra om man tycker om det.

7. Dansa

- Dansa kan också vara väldigt bra. Sjunga och dansa var ju dock ingenting som jag gjorde på avdelningen, men det är något som jag brukar göra hemma. Jag har blandannat en app i min mobil som heter just dance som jag brukar koppla upp till min tv via chrome cast, och när jag gjort det så står jag sedan i mitt rum o dansar framför tvn. Det brukar hjälpa mig väldigt bra. Sen kanske det inte hjälper för alla, men ett tips iallafall. :)

8. Spring inte ifrån ångesten

- När ångesten kommer så ska man inte kämpa emot, inte försöka tvinga bort den och heller inte springa ifrån den. Man ska istället vänta så kommer ångesten tillslut gå över av sig själv. Något mer som jag även lärt mig som man kan göra är att man kan bjuda in ångesten när den kommer, genom att exempelvis säga högt "men kom igen då, bättre kan du" och på så sätt så kan ångesten sedan dämpa. Jag vet att det låter jätte konstigt, det tyckte jag också första gången jag hörde det. Men oftast så fungerar det faktiskt. Sedan kan jag ju inte veta om det fungerar för alla, men för mig har det iallafall många gånger funkat. :)

Gillar

Kommentarer

FrokenA
FrokenA,
Tack för ett jättebra inlägg! ❤
nouw.com/frokena
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Så lite så ❤️
nouw.com/mittlivsomsofia