Svarar på två frågor

Jag fick två frågor som jag hade tänkt ta o svara på i ett inlägg istället, så alla enklare kan ta del av frågorna ifall det är fler som undrar.

Idas fråga: vad är boendebasen? Kram

Jag har någonting som kallas för boendestöd och själva boendestödet går ut på att jag träffar nån av mina boendestödjare en gång i veckan, men sen finns det även nånting som heter boendebasen och dit får vi som har boendestöd komma. Dem har tre boendebas på olika ställen i Halmstad, det stället där jag har boendestöd har öppet måndagar, tisdagar, fredagar och lördagar och sen dem andra dagarna får man gå till dem andra boendebaserna. Boendebas går alltså ut på att man får komma till öppna basen där man träffar andra och umgås med varandra. Vill man så får man även äta där tillsammans också, då gör alltså den som jobbar mat som man sen får äta tillsammans om man vill, och det är något som vi har kommit överens om på vårdplaneringen med min behandlare att jag ska gå så mycket som möjligt till boendebasen o äta där så jag kan få mycket stöd i matsituationen utifrån. Idag äter jag både lunch, mellanmål och middag här på dagvården - så idag kommer jag inte äta någon middag på boendebasen utan tar en smörgås sen när jag kommer hem innan jag ska dit. Men annars så är det tänkt att även jag ska äta middag med dem där så mycket som möjligt och så mycket som jag känner att jag orkar gå dit, när jag inte äter middag på dagvården. Sen kan jag ju även äta middag hemma också för jag får stöd hemma med, men eftersom att jag även vill ha mycket stöd utifrån så kan jag alltså även gå dit och äta middag om jag vill. Förutom att man kan äta tillsammans där så kan man även spela spel och helt enkelt umgås. Ibland ordnar dem även turneringar, som ikväll så ska dem ha kubb turnering där. Den kommer jag dock inte hinna vara med på för jag kommer dit lite senare idag eftersom jag slutar dagvården 18.00 och får åka taxi via resam, så jag kommer därför inte vara hemma förrän kanske någon gång runt 18.45 tiden idag och kommer därför missa just kubb turneringen. Men boendebasen går iallafall ut på att vi som har blivit beviljad boendestöd får komma dit och umgås med andra. Sen behöver man inte ha boendestöd för o få komma dit, inte här i Halmstad iallafall. Utan här funkar det som så att man enbart kan få boendebasen beviljad via socialförvaltningen. Men jag har boendestöd också. Hoppas du fick svar på det du ville veta, är det något mer du undrar så är det isåfall bara o fråga så ska jag försöka svara så gott som jag kan. :)

Sedan fick jag även en fråga av @whattheydontknow och hans fråga är: hur funkar dagvården?

Dagvård får man om man lider av någon slags ätstörning, och jag har ju anorexi och var först i en månad inlagd för det på en psykiatri avdelning - men har nu efter inläggningen fått dagvård. Dagvården går ut på att man har ett schema som man går efter. Idag håller dagvården på mellan 11.00-18.00 så idag äter vi som har dagvård både lunch, mellanmål och middag här och sen har man även lektioner. Idag har vi dock ingen lektion på schemat men vissa dagar har man det. Någon dag har man blandannat lektionen kroppsuppfattning. Så dagvården går helt enkelt ut på att man träffar andra som också har någon slags ätstörning, så äter man tillsammans med dem och även två personaler och vissa dagar har man även lektion. Dagvården är måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar här i Varberg - sedan på fredagar så ska man träna på maten hemma och lördagar och söndagar är det stängt. Min första vecka här så var det bara måndag och tisdag eftersom personalen skulle göra något på onsdagen och torsdagen var det en röd dag. Sedan förra veckan var det ingenting för mig för då fanns det inga platser så det här är fortfarande väldigt nytt för mig. Men nu denna veckan som är vecka 23 så ska jag vara här på dagvården på dagarna förutom imorgon då det är en röd dag och även vecka 24 och 25 för sen stänger dem för semester, så får man sen se till hösten om jag kommer behöva mer dagvård eller om det kommer räcka med o träffa min behandlare på äs-mottagningen har min behandlare sagt, så det får jag reda på till hösten. Dagvården går iallafall hur som helst ut på att man träffar andra med ätstörningar och äter tillsammans med dem, och vissa dagar har man lektion och idag efter lunchen så hade vi även vila. Ibland går man även promenad vilket vi gjorde tidigare idag. Sen får man även vara med och laga middagen, dock bara en åt gången, så idag är det min tur. Jag hoppas hur som helst att du fick svar på det du ville veta och om det är någonting mer som du undrar så är det bara o fråga så ska jag försöka svara så gott som jag kan. :)

Gillar

Kommentarer

Ida,
Gud va bra med boendebas! Aldrig hört talas om. Önskar det fanns här i närheten. Verkar toppen ju 😃
onlyonewaytogo.blogg.se
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Jaa men det är verkligen jätte bra 😃 Du är säker på att det inte finns något sånt i närheten av dig? För jag tycker det är väldigt dåligt om det inte finns i närheten med tanke på att det är många som behöver sånt. Dock kan inte vem som helst få det, anledningen till att jag fick det från hela första början är för att jag även har funktionshinder ❤️
nouw.com/mittlivsomsofia