Tjejers oskrivna tävling

@nikolinapettersson skrev för ett par dagar sedan en text i sin blogg som jag tror att många av oss tjejer kan känna igen oss i, så jag frågade därför henne om det är okej att jag publicerar hennes text här i min blogg vilket är helt okej för henne. Vill ni komma till hennes inlägg så klickar ni isåfall HÄR. Men nu vidare till texten som hon skrivit.

Tjejer är duktiga på att sprida komplimanger och uppmärksamma saker, som till exempel en ny tröja, nya glasögon, en ny hårfärg eller bara en spontan komplimang som; "Vad du är fin idag!". Till lika är tjejer mycket bra, ja farligt bra, på att vara extremt kyliga och manipulerande, att utfrysa och rent ut sagt håna någon annan. Vi vet vilka saker vi själva inte vill höra, vi vet var skon klämmer hos oss själva, och därför blir vi farliga för varandra ifall vi är osams - för vi vet vilka ord eller gärningar som gör mest skada. Bara en snabbtitt på olika realityserier eller teveserier inser man hur otroligt taskiga tjejer (även vissa killar) kan vara mot varandra och de är något som skrämmer mig riktigt mycket.

Det är som att det finns en oskriven tävling tjejer emellan, som gäller allt från snyggaste outfiten, det mest välskötta håret och den snyggaste pojkvännen - till mest följare på instagram och mest likes på en bild. På något omedvetet plan bygger vi upp en rangordning av vem som har mest status på ett visst ställe eller ett visst sammanhang och den personen vill alla vara med. Man kollar läget och ifall man märker "Okej, den där tjejen är mycket snyggare, har mycket finare outfit, mycket längre hår och ett härligt skratt. Hon är högre i rangordningen än mig. Den där andra tjejen där i hörnet ser inte lika bra ut och säger inte heller mycket. Jag är alltså högre i rangordningen än henne". Och så här håller vissa tjejer på och bygger upp en mental pyramid i vem som är ens största, respektive minsta, rival för en själv.

När en tjej klär upp sig är det inte främst för killarnas skull, jovisst vill vi se bra ut för dem också, men ändå är det oftast för tjejernas skull. Vi studerar varandras utstyrsel från topp till tå: allt från eye-linern till nagellacken på tårna. Vi vet alla själv hur det känns när tjejer studerar en, och hur blottad man känner sig inför deras granskande blickar. Det är som om vi söker ett godkännande: ifall vi får höra "Wow vilken fin klänning" har vi definitivt lyckats. Får vi däremot höra: "Oj du har färgat håret" och en kylig nick har vi inte blivit godkända. Sen när står det i vår makt att utdela stämplar på det här viset åt höger och vänster? Och desto viktigare; sen när ska det vara vår högsta prioritet att söka efter bekräftelse på det här sättet?

Ett perfekt scenario för att konkretisera mina hitintills flummiga funderingar är när påhittade Lotta kommer till Lisas födelsedagskalas. Hon hade lite bråttom eftersom hon slutade senare än vanligt från jobbet, men hon hann byta om till mörka jeans och en lite finare topp, samt fixa till sig någorlunda. När hon väl dyker upp på festen märker hon att alla tjejer har fina sommarklänningar och lockat hår. "Oj nej! Är alla så här fina!!". Lotta ser födelsedagsbarnet Lisa och går fram för att hälsa, hon försöker desperat göra en sån anspråkslös entré som möjligt. Lisa ser ut att ha förberett sitt yttre dagen till ära i flera timmar; klänningen matchar naglarna, skorna utgör en bra kontrast, inte ett hårstrå ligger snett och hon doftar som en dröm. När de har kramat om varandra känner Lotta hur Lisas granskande blickar bränner på huden. Lotta kan nästan höra vad Lisa tänker: "Har du bara på dig det där? Hade inte du något finare att ha på dig?". Lotta vrider på sig lite obekvämt och känner plötsligt hur den "lite finare toppen" inte alls var "lite finare" utan endast vardaglig och tråkig, samt hur hennes hår hänger platt och är smutsigt och hur en finne på pannan blinkar eldrött till allas åsyn. Hela kvällen känner hon sig obekväm och otillräcklig, hon känner att hon inte passar in där och undrar vad hon egentligen gör där, och det enda hon vill är att få gå hem och krypa ner till kojs. Det känns som att alla tjejer observerar hennes smutsiga hår och vardagliga outfit. Lotta ser några flickor sitta i en soffa och viska samtidigt som de tittar på henne med jämna mellanrum (de misslyckas totalt med allt som heter diskretion) och fnissar för dig själva. Lotta sitter i ett hörn och vill göra sig osynlig, hon vill bara försvinna. Hon tänker att hon är otillräcklig och därför inte har någon "rättighet" till att få uppmärksamhet. Ikväll är Lotta sist i rangordningen.

Känner ni igen er? Är det inte hjärtskärande sant det här? Visserligen är det inte så för alla, och det behöver inte alltid stämma, men i stora drag finns det en sån här oskriven tävlan, om att vara snyggast, finast, bäst och trevligast. En rivalitet och tävlan som river ner självkänslan eller bygger upp en falsk självbild. Den skapar press och prestationsångest. Den leder till ätstörningar och depression. Vi längtar efter att vara vackra och värdefulla för de vi är, men den värld vi lever i gör det svårt för oss.

Tjejer, låt oss inte rivalisera med varandra. Det är ingen tävling. Låt oss inte heller se ner på någon annan, vi har ingen som helst rättighet till det. Vi är vackra. Du är vacker. Och den här skönheten sträcker sig mycket längre än bara vikt, kläder, hårlängd, garderob, instagram-likes och utseende. Du är vacker för att du är du. En alldeles unik skapelse med en sammansättning av gåvor, egenskaper och drömmar som blir till en egen personlighet. Som blir till ett du. Hur vackert är väl inte det? Det är ingen tävlan tjejer. Det har aldrig varit det.

Gillar

Kommentarer

positiv5barnsmamma
positiv5barnsmamma,
Precis så är det oavsett vilken ålder man är i. O tjejer, ja en del killa, med kan va väldigt dömmande och inser kanske inte förrän man blir utsatt för det själv, hur förnedrande det kan va för den som får utstå den där granskningen.
nouw.com/positiv5barnsmamma
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,
Jaa men eller hur, och precis som du skriver så inser inte dem som håller på så hur det är förrän dem själva blir utsatta för det ❤️
nouw.com/mittlivsomsofia
nikolinapettersson
mittlivsomsofia
mittlivsomsofia,