Uttrycket "inte alla män"

Eftersom att jag själv har varit utsatt för ett sexuellt övergrepp så är jag väldigt insatt i just sånt, och med det menar jag att jag blandannat läser om mycket sånt på internet där andra också skriver sina historier om det som dem varit med om, och något som är riktigt vanligt är att det kommer in kommentarer från lättkränkta män där dem tvunget måste påpeka "alla män är inte sånna" "det är vanligt att män också blir utsatta" osv.

För det första:

- Nej, alla män begår inte sådana brott. Det är vi mycket väl medvetna om. För hade alla män begått sånt så skulle inte vi tjejer kunna vistas bland killar/män överhuvudtaget. Så att alla män inte begår sådana brott är något som vi redan vet och det är ingenting som ni behöver påpeka. För det är vi redan fullt medvetna om. Men saken är ju den att vi kan aldrig veta. Vi kan omöjligt veta vem som kommer vilja behandla oss illa. Vi kan omöjligt veta vem som kommer vilja utföra ett sexuellt övergrepp. Det är liksom helt omöjligt för oss o veta då det inte precis står en stämpel i pannan på dem som begår sådana brott. Så att påpeka att alla män inte är sånna tycker jag är totalt onödigt. För vi fattar att alla män inte är sånna. Vi vet att det finns bra män också. Men vi måste ändå trots det vara försiktiga, för vi kan somsagt omöjligt veta vem som kommer vilja skada oss och vem som inte kommer vilja det.

Och för det andra:

- Ja, sexualbrott kan självklart ske på killar/män också. Men att 98% av alla sexualbrott som anmälts begåtts av män kan man inte neka till. Vi tjejer/kvinnor har en högre risk till att bli utsatta. Med det så menar jag inte att det inte kan ske på killar/män - för sjävklart kan dem också bli utsatta. Men det jag försöker komma fram till är att sådana brott är mer vanligare på oss tjejer/kvinnor. Vi får till och med höra hur vi ska bete oss för o minska risken till o bli utsatt för sånt vilket jag tycker är totalt fel. För oavsett hur man än är klädd eller hur man än beter sig så är det fortfarande inte okej o göra ett sånt brott på en annan människa. Det är totalt oacceptabelt och det är en riktigt grov och allvarlig kränkning.

Något mer som jag även läst mycket om är att just killar/män kan skriva ungefär i stil med "det är lika vanligt att killar också blir utsatta som det är för tjejer. Ända skillnaden är att killar vågar inte anmäla. Och det är lika hemskt när det händer killar"

- Som jag skrev precis - självklart kan män och killar också bli utsatta, det finns självklart tjejer som också gör sådana brott. Det säger jag ingenting om och det är ingenting som jag kommer förminska heller då jag vet att det faktiskt finns killar och män som också kan råka ut för sånt och det är lika viktigt o lyssna på killarna som blivit utsatta. Men enligt fakta så är det vi tjejer som är mest utsatta. Vi har 98% risk till att bli utsatta av just män medan männen har 2% risk till att bli utsatta av oss kvinnor. Vi har under alla år blivit sedda som sexobjekt vilket vi fortfarande blir sedda som trots att vi är inne på år 2016, snart år 2017. Och det här med att killar inte vågar anmäla, det är jätte vanligt att vi tjejer heller inte vågar anmäla. Det är alldeles för vanligt just pga att sådana här brott normaliseras, förminskas och mörkas. Gärningsmännen kommer undan alldeles för lätt. Dem kan komma undan jätte lätt genom o exempelvis säga "jag trodde att hon ville" osv. Så det är jätte vanligt att vi tjejer heller inte vågar anmäla. Alldeles för vanligt är det.

Jag exempelvis anmälde aldrig, dels pga att jag gick runt och höll det för mig själv ett väldigt bra tag och kände både skam och skuld och då kändes det ännu jobbigare o svårare sen, men även pga att rättsystemet väldigt ofta är rent åt helvete och även för att sådana här brott väldigt lätt både förminskas, mörkas och normaliseras. Och självklart är det lika hemskt oavsett vem det är som blir utsatt. Oavsett om det är en tjej eller en kille som blir utsatt så är det fortfarande lika hemskt och man ska ta det på lika stort allvar om en kille skulle bli utsatt. Det säger vi ingenting om heller. Utan det som vi vill är att försöka jobba för ett bättre, tryggare och ett mer jämställt samhälle - vi vill försöka öka kunskapen om sånt här och försöka minska sådana här brott så mycket som det bara går. Vi vill även försöka kunna få det jämställt för er killar/män som faktiskt kan uppföra er. Som faktiskt kan acceptera ett nej och som inte ser ned på det kvinnliga könet. För dem som begår sådana här brott förstör ju även för er som kan uppföra er normalt. Dem som begår sådana här brott får ju oss tjejer till o bli rädda och skeptiska. För vi kan ju omöjligt veta vem det är vi möter och just därför blir ju även ni som kan uppföra er normalt drabbade just pga dem idioterna som inte fattar vad som är rätt och vad som är fel.

Vi menar inte att alla män är sånna då vi vet att det finns bra män också. Vi menar heller inte att sådana här brott inte kan hända män och killar, för även fast att det visar att det är vi tjejer/kvinnor som är mest utsatta så betyder inte det att det inte kan ske på det motsatta könet. För det är vi mycket väl medvetna om att det kan. Men att säga att killar är lika utsatta för sådana sexualbrott som vi tjejer är att leva i förnekelse. För vi tjejer är utsatta i en högre grad. Det är vi tjejer som löper störst risk till att bli utsatta för sexuella handlingar. Vi tjejer har under flera hundratals år setts som svaga vilket vi fortfarande ses som, dem som begår sådana här brott ser ofta oss tjejer som svaga. Dem ser våra kroppar som någon slags leksak som dem tror att dem har rätten till o leka med för deras egna njutning. Dem tror helt enkelt att dem har rätt till o ta makten över våra kroppar och det är så fruktansvärt att det fortfarande ska vara såhär fast att vi snart är inne på år 2017. Så otroligt fruktansvärt sjukt.

Vi tjejer kan exempelvis knappt gå hem på kvällarna när det är mörkt utan o behöva gå runt o vara rädd för att en våldtäktsman ska dyka fram och överfalla. Vi måste hela tiden agera precis som om att det kommer hända något genom o antingen gå runt med överfallslarm, pepparspray eller med telefonnumret 122 inslaget på mobilen. Vi kan inte gå hem på kvällarna utan o behöva vara rädda för att en främmande man ska dyka upp ifrån ingenstans och överfalla. Vi får hela tiden agera precis som om att något kommer att hända oss. Till och med mitt på ljusa dagarna händer det mycket sånt just nu, att tjejer blir överfallna av just män. Men att sånt här inte kan hända killar är ingenting vi säger någonting om. För vi är medvetna att det även hänt killar och att det även kan hända killar och att man ska ta sånt på allvar också. För blir en kille utsatt så är det lika hemskt som det är när en tjej blir utsatt. Vi är medvetna om att det finns tjejer som begår brott också - men det är vi tjejer som är mest utsatta och som har större risk till o bli utsatta. Vi har alltid setts som svaga och vi har alltid setts som sexobjekt vilket vi fortfarande blir sedda som. Många har en helt fel kvinnosyn på oss kvinnor/tjejer och många tror att vi finns till för o tillfredsställa männen. Vi kan till och med få höra att vi inte bör gå till krogen för att då finns det en stor risk till att vi råkar ut för något. Vi får ofta höra hur vi ska bete oss och vad vi inte bör göra för o minska risken till att något ska hända oss och det är totalt fel. Vi ska kunna befinna oss var som helst utan att något ska behöva inträffa.

Gillar

Kommentarer